Grįžti
2023-03-06

1923 m. maršrutas jau pasiekiamas visiems!

2023 metus LR Seimas paskelbė Klaipėdos krašto metais taip pažymėdamas visai Lietuvai svarbią Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos respublikos 100-mečio datą. Šia proga Klaipėdos universiteto mokslininkai Vygantas Vareikis ir Vytautas Jokubauskas parengė turistinį maršrutą po 1923 metų sukilimo vietas – „Klaipėda 1923″.

Antrasis pasaulinis karas ir radikalūs sovietų valdžios sprendimai dėl „vokiško paveldo” sunaikino senąją Klaipėdą – ten kur XX amžiaus pradžioje buvo pelkynai, dirbamos žemės laukai, pievos, sodybos ir dvarvietės šiandien įsikūrę gyvenamųjų namų kvartalai, prekybos centrai ir pramonės įmonės. Nunyko senieji dvarai prie kurių 1923 m. sausio mėnesį vyko susirėmimai (Gedminai, Sendvaris, Rumpiškė), pasikeitė  Smeltės kvartalas. Šiandien nelengva rasti vietas, susijusias su Klaipėdos operacija, tačiau išlikę dokumentų rinkiniai, žemėlapiai ir dalyvių liudijimai įgalina rekonstruoti 1923 metų sausio mėnesio įvykius ir pasiūlyti specifinius turistinius maršrutus. Kviečiame juos išbandyti ir daugiau sužinoti apie įvykius, kurie pakeitė Klaipėdos krašto ir visos Lietuvos istoriją. Keliaujant Jums padės interaktyvus žemėlapis „Google” žemėlapių platformoje ,  čia rasite 2 maršrutus – ilgesnį ir trumpesnį,  su objektais, trumpais jų aprašymais, istorinėmis archyvinėmis nuotraukomis. Ekskursiją pradėti galite bet kuriame maršruto taške – objektų išdėstymas yra tik rekomendacinio pobūdžio.

Susidomėjote ir norite sužinoti daugiau? Išsamesnius objektų aprašymus ir didesnį nuotraukų archyvą rasite mūsų svetainėje čia.

Labiausiai ištroškusiems žinių, siūlome įsigyti ir patį dokumentų, sudėtų į knygą, rinkinį „1923 -ieji: Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos: dalyviai ir jų liudijimai”. Šią knygą galite įsigyti atvykę pas mus į Klaipėdos turizmo informacijos centrą (Turgaus g. 7) arba internetinėje parduotuvėje čia.

Tyrinėkite, domėkitės, diskutuokite.