Grįžti
2022-09-06

Klaipėdoje – pasaulio virtuvė: restoranų gidas gurmanams

Nenusiminkite, jeigu atostogos baigėsi – uostamiestis kviečia pažinti tolimus kraštus jų ragaujant. Kelionės kryptį renkatės jūs – Italijos, Armėnijos, Meksikos, Havanos ar net tolimosios Indijos skonius rasite pačioje Klaipėdos širdyje.

Aistringoji Italija

Nevalgei itališkos picos – nepažinai Italijos. Laimei, tikram picos skoniui pažinti tereikia pasukti į Turgaus gatvę Klaipėdoje – čia veikianti picerija „Pas Francesco“ akimirksniu nukels jus į picos tėvynę.

„Jauki šeimyniška atmosfera. Didelis picų, užkandžių ir makaronų pasirinkimas. Picos gardinamos gausybe ingredientų, turi plonytį itališką traškų kraštą, nuostabi kokybė ir skonis“, – rašo vienas picerijoje apsilankęs užsienietis, taip pat pagyręs ir draugišką personalą,  greitą aptarnavimą ir patrauklias kainas.

Beje, picas lankytojams kepa pats italas Franscesco, anksčiau šeimininkavęs Plungėje, kur į jo restoraną, garsaus keliautojo OrijausGasanovo teigimu, suplaukdavo visa Žemaitija.

Italija, žinoma, neatsiejama ir nuo desertų. Bene geriausia vieta išragauti juos –  Sukilėlių gatvėje įsikūręs „Cremia“ sodas. Tiesa, restorano savininkas pabrėžia, kad čia rasite ne tik  itališkos virtuvės, bet ir prancūziškų gardėsių. Čia ir su migdolų kremu, pienišku šokoladu ir vasaros uogomis užkepti kruasanai, gundantys ne tik atsikąsti, bet ir pasidalinti jų nuotrauka „Instagram“. Jaukioje, saulėje ir  tropiniuose augaluose skendinčioje kavinėje-šiltnamyje, žinoma, būtina paragauti ir tradicinių itališkų Gelato ledų, nepamirštant ir stiprios italų taip mėgstamos espreso kavos.

Akimirksniu į Italiją jus nukels ir „Vyno Uoga“ Tiltų gatvėje, tiek vietinių, tiek turistų pamėgtame Friedricho pasaže. Jau pavadinimas sufleruoja, kad čia rasite didelį  itališkų vynų pasirinkimą, bet ne tik – „Vyno Uoga“ siūlo įvairių itališkų produktų, rengia degustacijas, žadėdama jūsų vakarą paversti  tikra kelione po Italija.

„Mūsų pagrindinis tikslas – pasidalinti su Jumis savo aistra produktų kokybei ir itališkai gero maisto kultūrai!“ „Vyno Uoga“ taip pat jums siūlo suorganizuoti nepamirštamą  šventę – romantišką  vakarienę, įmonės vakarėlį, mergvakarį, gimtadienį ir kas tik jums šaus į galvą.“

Ir tai dar ne viskas! Tikrą Italiją atrasite ir H. Manto gatvėje įsikūrusiame „CasaMia“, kuriame ne tik nuolatos garuoja krosnyje keptos picos, bet ir rengiami degustaciniai renginiai, neretai su someljė iš pačios Italijos.

O kur dar „Grasso“ restoranas su savo klasikine itališka virtuve. Čia apsilankiusieji giria ne tik maistą, bet ir personalą, visada padedantį išsirinkti, ką valgyti. „Nenorėjau iš čia išeiti. Neikite ten, kad man ten visada būtų vietos“, – juokavo vienas neseniai ten apsilankęs užsienietis.

Ugningoji Lotynų Amerika

„Hemingvėjui čia patiktų“, – apsilankęs kokteilių bare „Little Havana“ rašė Andrius. Kuba, kurioje Ernestas Hemingvėjus praleido 21 savo gyvenimo metus ir kur parašė svarbiausius savo  gyvenimo kūrinius, dabar atgyja uostamiesčio Žvejų gatvėje.

Kubos atmosferą  kuria gausus romo, kokteilių asortimentas, tradiciniai patiekalai ir ritmai, o  taip pat ir baro valdytojų pasakojamos istorijos apie Havaną:  „Galbūt Kolumbas prieš atrasdamas Kubą viešėjo Klaipėdoje, o galbūt tiesiog ir Jūsų mentalitete yra įprotis plačiai šypsotis, linksmintis iki paryčių ir šokti, tarsi aplinkui nebūtų nieko.“

Jeigu jus žavi  Lotynų Amerikos spalvos, ritmas, ir skonis, jūsų laukia  „Casa De Locos“ – į Klaipėdą atplaukęs ir ilgam prisišvartavęs Meksikos skonis. Restoranas duris uostamiesčio Kepėjų gatvėje atvėrė šiemet, ir savininkai, sulaukiantys lankytojų antplūdžio, ragina staliuką  užsisakyti  iš anksto. Jau spėję restorane apsilankyti gurmanai įspėja – maistas, kaip ir dera Meksikos virtuvei, aštrus.

„Hola! Palik savo švenčių rūpesčius mums!  Bet kokiomis oro sąlygomis ir bet kurią dieną viskuo pasirūpinsime mes. Vakarėlių, švenčių, o gal nelaimingos meilės paminėjimus galite atšvęsti ne tik kiemelio, bet ir salės viduje,“ – kviečia restoranas.

Beje, „Casa De Locos“ –  ne vienintelis meksikiečių restoranas Klaipėdoje. Ragauti tradicinių tacos,nachos, tortilijų,  margaritų ir kitų nuo Meksikos neatsiejamų skonių kviečia ir Tiltų gatvėje įsikūręs „Loca’les Klaipeda“. Restorano vėlyvuosius pusryčius yra išgyręs ir maisto kritikas Andrius Užkalnis, pabrėžęs ir rinktinius padažus, ir genialiai paruoštą nealkoholinę Micheladą. Būtinai užsukite ne tik gardumynais, bet ir  erdviu, spalvingu  interjeru pasimėgauti – restoranas jūsų laukia nuo ketvirtadienio iki  sekmadienio.

Charizmatiškieji Artimieji rytai

Lietuvą nuo Armėnijos skiria vos pusketvirtos valandos lėktuvu, tačiau kodėl nesusipažinus su šios pietinės Užkaukazės šalies skoniu čia, Lietuvoje? Klaipėdoje jus kviečia net keli restoranai.

Ararat“ restoranas Liepų gatvėje išsiskiria  prabanga, todėl gali tapti idealia vieta  verslo susitikimui, romantiškai vakarienei ar iškilmingam pobūviui.

„Jūs pasijusite taip, tarytum, būtumėte Armėnijos namuose, kuri turi savo tradicijas, papročius ir kulinarines paslaptis, kauptas šimtmečius. Mūsų restorane galėsite paragauti tradicinių armėniškų patiekalų, kuriuos svečiai itin vertina“, – gundo restoranas. Beje, „Ararat“ – tai ir keturių  žvaigždučių viešbutis Klaipėdos širdyje  su mini  SPA, konferencijų  sale bei lankytojus džiuginantis tikru armėnišku svetingumu.

Dar vienas tiek vietinių, tiek turistų iš visos Lietuvos ir užsienio pamėgtas restoranas – Vingio gatvėje įsikūręs „PepperGrey“. Beje, jo virtuvę yra įvertinęs ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Nuostabus personalas ir labai skanus maistas. Šią vietą būtinai aplankome kaskart atvykę į Lietuvą su  visa  šeima ir niekada nenusiviliame“, – tvirtino viena lankytojų.

Tiesa, restorano savininkas ArmenManukyan juokiasi, kad, matyt, dėl jo vardo visi mano, kad „PepperGrey“ – armėniška virtuvė. Iš tiesų restorane gausu įvairių Artimųjų Rytų šalių natų – Sirijos, Libano, Viduržemio jūros patiekalų. A. Manukyan komandoje – beveik 40 žmonių, dirba lietuviai, todėl kartais užsukę galite paragauti ir tradicinės lietuviškos virtuvės.

„Ir aš iš jų mokausi, ne tik jie iš manęs. Mes ragaujam, derinam, važiuojam kartu į užsienį, eksperimentuojame. Tai yra ilgas kūrybinis procesas“, – kalbėjo pašnekovas. – „Mes pietums ir cepelinus gaminame, žemaičių blynus, bulvinius ragelius, kurie yra labai populiarūs. Mūsų cepelinai – ypatingai skanūs. Žmonės juokiasi, kad patys skaniausi cepelinai yra armėnų restorane.

Iš kelionių, į kurias savininkas leidžiasi su komanda, atsiveža ir įvairiausių prieskonių patiekalams pagardinti – nuo kumino iki laurų lapų, taip pat įvairių žolelių.

Dar viena unikali vieta Klaipėdoje –- jūros gėrybių ir kepsnių restoranas kruizinių laivų terminale „Pilies uostas“, be kita ko, viliojantis ir tradicine libanietiška virtuve.

„Puoselėjame svetingų sutiktuvių ir gardžių vaišių tradicijas, kai iš tolimųjų klajonių po jūras ir marias grįžtantys keliautojai dalinosi prie stalo neregėtomis istorijomis. Čia iki šiol vėjas kvepia nuotykiais ir žadina apetitą“, – kviečia restorano savininkai.

Egzotiškieji Tolimieji Rytai

Naujus potyrius kviečia atrasti ir indiškas restoranas „DeviIndian“, kuriame sau patiekalą atras ir mėsos mėgėjai, ir vegetarai, iš švelnaus, ir ugningo skonio beieškantys.

Pravėrus restorano „DeviIndian“ duris, nosį maloniai kutena indiškų prieskonių aromatas, indų muzika, o stalus puošia ypatingos staltiesės, kaip ir kitos interjero detalės, atkeliavusios iš pačios Indijos.

Tradicinius indiškus patiekalus ruošia atvykę indų virėjai Devender ir Rakesh, o klientus lietuviškai sveikina restorano savininkas ir įkūrėjas indas Chandan.

„Kasdien gaminamas maistas užburia savo skoniu. Restorano meniu rasite apie 50 tradicinių indų patiekalų: sriubų, lengvų užkandžių, vegetariško maisto, švelnių ir net labai aštrių kitų valgių. Nebūtina vykti toli į Indiją, paragauti galima ir Klaipėdoje“, – pasakoja restorano valdytojai.

Turbūt nesunkiai atspėsite ir kokias tradicijas puoselėja „Samurai“ restoranas. Klaipėdos miesto centre, H. Manto gatvėje, įsikūręs restoranas kviečia lankytojus paragauti ypatingai gaminamos ramen sriubos bei kitų tradicinių japoniškų patiekalų.

„Ar žinojote, kad ramen sriubai pagaminti reikia net 14 valandų? Ar žinojote, kad ji valgoma garsiai ir nesivaržant? Tiksliau valgyti jos nereikia, reikia šliurpti makaronus ir patirti tikrą skonių žaismą. Šviežios daržovės, ką tik pagaminti naminiai makaronai, sotus mėsos gabalas ir pagardai – nepaliks abejingų tiek miesto gyventojų, tiek svečių“, – vilioja „Samurai”.

Na, tikriems gurmanams tikrai derėtų užsukti ir į pernai duris Klaipėdoje atvėrusį „Gurmanų“ restoraną. Pasaulio virtuvės šefas Dainius Špakauskas surinko pačius įdomiausius ir populiariausius pasaulio virtuvės skonius. Patiekalai, persmelkti tiek Europos, tiek Azijos dvelksmu, restorane patiekiami tapas stiliumi. Jau apsilankiusieji restorane ragina staliukus užsisakyti iš anksto, mat vieta tokia populiari, kad galite likti ir už durų, jeigu viešnage nepasirūpinsite iš anksto.

Informacijos šaltinis lrytas.lt