Grįžti
2022-10-24

Sugrįžta „Šv. Martynas. Ir jo žąsys”

Lapkričio 11-13 d. po Klaipėdą ir vėl pasklis primirštos legendos, restoranuose bus galima degustuoti žąsienos patiekalus bei meduolių skanėstus, o sutemus žibintais nešini teatralizuotos ekskursijos dalyviai klausysis miesto istorijų. Visa tai – rudeninės, jau antrą kartą į Klaipėdą sugrįžtančios miesto šventės „Šv. Martynas. Ir jo žąsys“ dalis. 

Išskirtinės šventės metu, lapkričio 11 -13 dienomis Klaipėdoje bus gausu linksmybių: renginio organizatoriai Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras kvies net į keturias vakarines, legendomis apipintas ekskursijas su žibintais; Klaipėdos Etnokultūros centras džiugins tradiciniais naktišokiais ir dainomis; kvapą gniaužiančiais triukais kaitins ugnies šou pasirodymai ir, žinoma, visus sušildys skanios žąsienos patiekalai uostamiesčio restoranuose ir kavinėse.

 Šv. Martyno diena žavi tradicijų spalvingumu

Mažosios Lietuvos istorijos mėgėjai žino, kad Šv. Martyno diena buvo švenčiama būtent šiame krašte. Tai buvo paskutinė kalendorinė rudens šventė žyminti žemės ūkio samdinių samdos laiko pabaigą. Tai buvo džiaugsminga diena, kai žmonės švęsdavo užbaigtus darbus.

Martynas artimai siejamas su bažnyčia, jis buvo vyskupas, taip pat darė gailestingus darbus, nugulusius įvairiose legendose. Nuo XV a. protestantiškuose kraštuose vietoje šventojo Martyno imta minėti reformatoriaus Martyno Liuterio asmenį. Su M. Liuterio asmeniu siejamas ir Martyno vardo paplitimas Mažojoje Lietuvoje.

Ši diena buvo gausiai apipinta legendomis ir tradicijomis. Labiausiai paplitusi – eisena per miestą nešant žibintus, tarsi simboliškai atvaizduojant Šv. Martyno keliones. Ši tradicija Mažojoje Lietuvoje – vokiškosios kultūros rudimentas. Eitynės su žibintais simbolizuoja šventojo žinios nešimą: „Kas pasidalina su kitu, tas laimi“. Tamsą perskrodusi žibinto liepsna įžiebdavo viltį ir tikėjimą žmogaus gerumu.

Šią dieną mūsų senoliai taip pat užsiiminėdavo burtais. Buvo sakoma, „Jei Martynas su ledu, tai Kalėdos su bradu (purvu), jei Martynas su bradu, tai Kalėdos su ledu“; „Martynas ant ledo, Kalėdos ant vandens“. Taip pat tikėta, jei lapkričio 11 -ąją giedra – tai ateinanti žiema bus labai šalta.

Kadangi Martyno šventė glaustai siejosi su Mažosios Lietuvos feodaline santvarka (atsiskaitymai su samdiniais), besikeičiant ekonominėms ir socialinėms sąlygoms šios šventės reikšmė Klaipėdos krašte sumenko.

 Martyno žąsys

Vienas pagrindinių šios šventės simbolių buvo žąsis. Martyno dieną samdiniams dovanojo žąsis kaip padėkos ženklą, o susėdę prie šventinio stalo džiaugsmingai vaišindavosi žąsienos patiekalais. Mažosios Lietuvos gyventojai savaitę prieš Šv. Martyną savas žąsis primaitindavo ir aptverdavo mažesniame aptvare, kad nenusibėgiotų, o dideliuose Klaipėdos krašto jomarkuose buvo galima įsigyti žąsų.

Martyno žąsiadienis Klaipėdoje

Lapkričio 11 -13 d. Klaipėdoje net 17 uostamiesčio restoranų ir kavinių, specialiai gamins įvairius žąsienos patiekalus, keps Martyno meduolius ir vaišins karštais gėrimais.

„Visą savaitgalį „Šv. Martynas. Ir jo žąsys“ apipins Klaipėdą savo žavinga istorija ir tradicijomis. Kviečiame visus pasižymėti šią datą ir atvykti švęsti paskutinę rudens šventę. Tai puiki proga supažindinti vaikus su krašto tradicijomis, pasiklausyti negirdėtų legendų, pasivaikščioti po Klaipėdos senamiestį lydimiems žibintų šviesos ir padovanoti ne tik sau, bet ir savo artimiesiems unikalų savaitgalį“, – į šventę kvietė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

Neturintiems kur apsistoti, šventinį savaitgalį kai kurie Klaipėdos viešbučiai taip pat siūlys ypatingas nuolaidas nakvynei.

Šventės „Šv.Martynas. Ir jo žąsys“ programa, žąsies patiekalų degustavimo vietos, apgyvendinimo įstaigos

 

Lapkričio 10 d. 18 val. startą šv. Martyno šventei paskelbs Klaipėdos etnokultūros centras (Daržų g. 10), kuriame vyks naktišokiai – „Martyno šokių vakaras“.

 Lapkričio 11 d.

12-20 val. Rotušės skvere (Danės g. 17) veiks mugė ir galėsite paragauti žąsienos sultinio ir koldūnų su žąsiena. Jūsų taip pat lauks amatininkai, rūkyta žuvis ir kiti skanėstai.

16 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) edukacija „Žaislai vaiko gyvenime”. Susitikimas su muziejininke Loreta Kordušiene ir etnologu, liaudiškų žaidimų organizatoriumi Jonu Kavaliausku.

17.30 val. „Diagnozė-turistas. Klaipėda kelionių žemėlapyje” Pokalbių vakaras su žurnalistu, keliautoju, nuomonės formuotoju Orijumi Gasanovu . Moderatorius – Paulius Selezniovas. (Žvejų g. 4)

17.30 ir 19.30 val. Teatralizuotos ekskursijos su žibintais. Šv. Martyno legenda prabils Klaipėdos senamiesčio gatvėse, skveruose, kiemeliuose. Sakoma „Kas pasidalija su kitu, tas laimi“ – dalinsimės su jumis šviesa, meduoliais, gražiausiomis istorijomis, širdies šiluma.
Bilieto kaina – 5,00 Eur.
Bilietus galite įsigyti www.klaipedatravel.lt elektroninėje parduotuvėje arba Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centre, Turgaus g. 7.

19 val. ir 20 val. ugnies šou Rotušės skvere. Išvysite aistringos muzikos lydimą istoriją, SFX efektų komandos pagamintus įspūdingus ugnies įrankius ir specialiuosius efektus. (Danės g. 17).

19.15 val. ir 20.15 val. muzikiniai pasirodymai Rotušės skvere (Danės g. 17). Trukmė 45 min.

 Lapkričio 12 d.

12-20 val. Rotušės skvere (Danės g. 17) veiks mugė ir galėsite paragauti žąsienos sultinio ir koldūnų su žąsiena. Jūsų taip pat lauks amatininkai, rūkyta žuvis ir kiti skanėstai.

17.30 ir 19.30 val. Teatralizuotos ekskursijos su žibintais. Šv. Martyno legenda prabils Klaipėdos senamiesčio gatvėse, skveruose, kiemeliuose. Sakoma „Kas pasidalija su kitu, tas laimi“ – dalinsimės su jumis šviesa, meduoliais, gražiausiomis istorijomis, širdies šiluma.
Bilieto kaina – 5,00 Eur.
Bilietus galite įsigyti www.klaipedatravel.lt elektroninėje parduotuvėje arba Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centre, Turgaus g. 7.

19 val. ir 20 val. ugnies šou Rotušės skvere. Išvysite aistringos muzikos lydimą istoriją, SFX efektų komandos pagamintus įspūdingus ugnies įrankius ir specialiuosius efektus. (Danės g. 17).

19.15 val. ir 20.15 val. muzikiniai pasirodymai Rotušės skvere (Danės g. 17). Trukmė 45 min.

Teatralizuota ekskursija su žibintais

 


Daugiau renginių šiomis dienomis žiūrėkite  Č I A

(paspaudę ant renginio renginių kalendoriuje)

 

Keptos žąsienos patiekalus ar meduolius ragaukite:

  • Restoranas „Storas katinas“ (Žvejų g. 21) – visą naktį ruoštas žąsienos troškinys su perlinėmis kruopomis ir šakninėmis daržovėmis, o desertui meduolinis moliūgų pyragas.
  • * Restoranas „Meridianas“ (kairioji Danės upės krantinė, Kurpių g.) – žąsienos rėželiai su mėlynuoju pelėsiniu sūriu įdaryta figa ir žąsienos filė su apelsinų padažu.
  • Restoranas „Baltasis žirgas“ (S.Šimkaus g. 2):
    – tartaletė su žąsienos ir trumų pate,
    – žąsienos ir šakniavaisių daržovių sriuba,
    – rūkytos žąsienos carpaccio su svarainių čiatniu bei krosnyje keptais šviežiais lazdyno riešutais,
    – žąsies krūtinėlė su Porto vyno padažu, patiekiama su karamelizuotais kaštainiais, obuoliais ir kriаušėmis bei bulvinės saulėgrąžos traškučiais,
    – prancūziškas desertas „Obuolys“.
  • Restoranas „Picollini“ (Sukilėlių g. 6) Martyno šventės metu kviečia į degustacinę vakarienę, kurios metu galėsite paragauti:
    – žąsienos šaltiena su fermentuotomis uogomis,
    – žąsies sultinys, žąsienos empanada, šakninės daržovės,
    – baravykų risotto, plėšyta žąsiena, žąsies sultinio padažas,
    – moliūgų mille-feuille (šimtalapis), apelsinų tekstūros.
  • Šeimos restoranas „Felsner“ (Turgaus g. 11) confit žąsies kulšelė su saulėje džiovintais pomidorais, gardinta bulvių piure, meduje keptomis daržovėmis bei bruknių padažu.
  • Restoranas „Mosso“ (Žvejų g. 20) – rudeniška sočioji sriuba su žąsiena, šakninėmis daržovėmis ir žemoje temperatūroje virtu kiaušiniu. Taip pat žemoje temperatūroje ruošta žąsies kulšelė, patiekiama žaliojo kario padaže. Sušilti galėsite paragavę specialaus šv. Martyno Glühwein’o arba Spiced Latte.
  • Restoranas „Mudu“ (Jono g. 6) – žąsų paštetas patiekiamas su ožkos sūriu ir pomidorų džemu, gardintas karamelizuotais porais, džiovintomis vynuogėmis ir kaparėliais arba kepta žąsų krūtinėlė su huisin glazūra patiekta su miso baklažanu gardinta citrinų cukatais, kriaušėmis ir gorgonzolos sūriu.
  • Italų restoranas „Grasso“ (S.Šimkaus g. 6) – žąsienos terinas su pistacijomis, spanguolėmis, degintu šaloto svogūnų ir spanguolių želė arba žąsies krūtinėlė su polentos pyragu, karamelizuotu moliūgu ir morka, brendyje keptu obuoliu, kale traškučiu ir šaltalankių padažu.
  • Kavinė-baras „Senoji Hansa“ (Kurpių g. 1) – burgeris su plėšyta žąsiena, karamelizuotais svogūnėliais, pateikiama su gruzdintomis bulvytėmis ir čederio sūrio padažu.
  • ** Džiazo restoklubas „Kurpiai“ (Kurpių g. 1A) – gurmaniškas žąsų kepenėlių paštetas. Tai tikras delikatesas ir idealus trijų tauriųjų produktų – riebiųjų kepenėlių, prancūziško batono ir vyno derinys pagardintas figų ir karamelizuotų svogūnų džemu.
  • Žemaitėjė – Draugų Restorans (Tiltų g. 16) – žasēis kōlšis so bolbu pōtra, mėrkaliuku ī pakeptuom kamada grilī skaniuom daržuoviēm. (Turgaus g. 35A) – naminė žąsienos sriuba su baltos duonelės skrebučiu.
  • Restobaras „Gaisrinė“ (Žvejų g. 4) – tradicinis, prancūziškas pupelių, mėsos ir daržovių troškinys „Cassoulet“ su kepta žąsies šlaunele. Baras išskirtinai šiam patiekalui paruošė ypatingą gėrimą.
  • Restobaras „Klubas 26“ (Tiltų g. 26A) – žąsies troškinys jauname vyne.
  • Gastrobaras „Miražai“ (Teatro g. 7) – žąsies šlaunelė su karamelizuotais burokėliais, cinamoniniais obuoliais ir bulvytėmis arba žąsies kepenėlių paštetas su karamelizuotais svogūnais ir duonele.
    Svarbu: svečiai bus vaišinami keptais karamelizuotais cinamoniniais obuoliais.
  • „Nesė Pramogų bankas“ (Turgaus g. 1) – „Žąsies burgeris” su čipotle ir medaus padažu, grill moliūgais, marinuotais mažaisiais pomidoriukais, jogurtu, sūriu, lapinėmis salotomis, čederio padažu bei spalvotomis fri bulvytėmis.
  • „10 tiltų kiemas“ (Bažnyčių g. 6) – tradicinis Vengrijos čolentas su žąsiena ir kimštu žąsies kakleliu. Patiekalas gaminamas 8 valandas.
  • „Ateik Ateik Upė“ (Danės g. 27) – šv. Martyno meduoliai ir jo punšas. Meduoliai pertepti įdaru, kurio pagrindinis ingredientas yra Lietuvos daržuose auginti moliūgai, cinamonas ir kvapusis muskatas. Prie meduolio šildantis iš vidaus obuolių ir imbierų punšas, kurio kvapas ir skonis turbūt vienas rudens maloniausių – cinamonas ir apelsinai.

* Svečių lauks lapkričio 11 d. 11-15 val. ir lapkričio 12 d. 12-24 val.
Lapkričio 12 d. nuo 19 val. „Meridiano“ scenoje – muzikinis gyvo garso pasirodymas.
** Lapkričio 11 d. 21 val. akustinis koncertas Own & Alone.
Lapkričio 12 d. 21 val. grupė Old City band.

Apgyvendinimo įstaigos tik šį savaitgalį suteikiančios 10% nuolaidą:

 

 

 

Renginio organizatorius – VšĮ Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras.
Partneriai – Klaipėdos m. savivaldybė, Klaipėdos m. savivaldybės etnokultūros centras.